23 000 döda delfiner: the GRIND


Akryl på duk, 75 x 110cm, 2015


På tisdag (1 september) börjar den 6 månader långa jaktsäsongen på delfiner i Taiji i Japan där 23 000 delfiner dödad varje år, några få hamnar i delfinshower världen över, kålmården exempelvis. Delfinkött och annat valkött är på grund av dess höga halter av kvicksilver inte lämpligt som föda, så vart 23 0000 döda delfiner tar vägen vet inte jag.

På målningen ovan är däremot en annan val: Pilotvalen. Deras liv vet jag vart de slutar. 
När stora flockar av delfiner och valar rör sig utanför Färöarnas kust samlas hundratals människor på strandkanten. De åker ut med båtar och skrämmer valarna med höga ljud genom att slå på långa metallrör ner i havet så valarna får panik och simmar så långt in mot land att de blir strandade. Människorna gömmer sig på land och på en given signal springer de samtidigt ut mot havet, barn som vuxna, och halshugger tusentals standade valar och skär upp deras magar. Foster slits ut. Dödandet sker med knivar och det tar lång tid innan alla valar har kväts till döds. De räknar de strandade djuren genom att skära in siffror i deras huvuden. 
Valar lever i stora flockar och familjer och har en del av hjärnan som människohjärnan saknar, den sitter bredvid det limbiska systemet och styr känslor och sociala relationer. 
Det som sker på Färöarna kallas för "Grind" och är en helt laglig tradition med lång historia som sker vid olika tillfällen för varje år. I år sker det just nu. Jag kan därför inte sluta måla döda valar. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback