Teddybjörnen Roosevelt



På radio har de den här veckan tjatat om att det var 113 år sedan teddybjörnen uppfanns och hyllat den till skyarna. Men så glömde de berätta varför, och eftersom det var internationella mansdagen igår slängde jag ihop ett porträtt på den amerikanska presidenten Theodor Roosevelt och här kommer förklaringen: 

I november 1902 begav sig Roosevelt och hans gäng ut i skogen på en jakttävling. När dagen led mot sitt slut var presidententen den enda som inte skjutit något, pinsamt. Så hans medarbetare jagade fram, klubbade ner och band fast en svartbjörn vid ett träd, gav presidenten ett gevär och sa åt honom att skjuta björnen. Roosevelt vägrade, någonting om att det var osportsligt.. Därefter hamnade en halvrolig satirbild i tidningen och en leksakstillverkare med sinne för marknadsföring gjorde en stoppad leksaksbjörn och döpte den till Teddybjörn, eftersom Theodor Roosevelts smeknamn var just Teddy. 
Presidenten hyllades för att ha räddat livet på den halvt ihjälslagna björnen och internationella nallebjörnsdagen firar vi på hans födelsedag, typ två veckor efter att den svenska björnjakten tar slut. 225 stycken svenska brunbjörnar fick skjutas i år förresten.  
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback